lauantai 21. maaliskuuta 2015

Liikuntapommi uhkaa Suomea: lapset liikkuvat hälyttävän vähän

Uusimmassa Urheilusanomat lehdessä on laaja katsaus lasten ja nuorten liikkumiseen ja sen vähyyteen. Seuraavassa muutamia otteita artikkelista.

Nettiversio artikkelista löytyy osoitteesta http://www.iltasanomat.fi/urheilu/art-1426675666362.html

"Huoli suomalaisten lasten ja nuorten vähäisestä liikkumisesta ei kuulu enää vain urheiluväelle, vaan jokaiselle vanhemmalle ja veronmaksajalle. Kansanterveydelle valtavan ongelman hintalappu lasketaan miljardeissa euroissa jo nyt. Urheilusanomat kertoo, miten ongelmiin voitaisiin puuttua. Löytyykö kodeista, kouluista, kunnista ja eduskunnasta toteuttajia?"

Liikkumattomuus on nähtävissä jo päiväkoti-ikäisten liikuntamäärissä. Anne Soinin tekemässä väitöstutkimuksessa mitattiin kolmivuotiaiden päiväkotilaisten fyysistä aktiivisuutta. Neljässätoista päiväkodissa toteutetussa tutkimuksessa yksikään lapsista ei täyttänyt liikunnan suositusta, kaksi tuntia liikuntaa joka päivä.

Kouluihin siirryttäessä tilanne ei parene. Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistutkimus osoittaa, että vain viidesosa koululaisista täyttää liikuntasuosituksen, joka on vähintään tunti päivässä kohtalaisen rasittavaa liikuntaa. Vielä 5. luokalla suositukseen yltää noin kolmannes, 7. luokalla enää viidennes ja 9. luokalla vain joka kymmenes. Liikkuen luokkaretkelle projektimme tarkoituksena on saada oppilaat liikkumaan koko yläkoulun ajan liikuntasuositusten mukaisesti.

Samassa tutkimusessa (Liitu) selvitettiin myös päivittäisen ruutuajan määrää. Tutkimuksen mukaan vain 5 % lapsista ja nuorista ei ylitä suositeltua ruutuaikaa, joka on 2 tuntia päivässä, 95 % ylittää ruutuaikasuosituksen. Huolestuttavaa tuloksessa on se, että koulussa tapahtuvan istumatyöskentelyn lisäksi, istumista jatketaan myös kotona.Liikkumattomuudelle on paljon syitä. Jokainen meistä varmasti keksii syyn miksi jättää väliin päivittäinen liikkuminen. Tutkimuksen mukaan nuorten suurin liikkumattomuuden syy on se, ettei viitsi lähteä liikkumaan. Kolmanneksi suurimpana syynä nuoret pitävät ajanpuutetta. Nämä ovat uskoakseni suurimpia syitä liikkumattomuudelle myös aikuisiällä.


On mielenkiintoista nähdä mihin liikuntamääriin pääsemme luokkamme kanssa liikkuen luokkaretkelle projektin edetessä. Liikuntamäärät tulevat esille sivuillemme, jote blogin seuraajat voivat tarkastella onko projektilla vaikutusta oppilaiden liikunta-aktiivisuuteen. 

Projektista vastaava liikunnanopettaja Markus Määttä

Ei kommentteja: